Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. április 25., hétfő

Császármorzsa (smarni)

2 csapott evőkanál kukorica dara
1 púpozott evőkanál liszt
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 egész tojás
1 púpozott evőkanál cukor
fél citrom reszelt héja
3 dkg vaj

1 dl tejet felmelegítek és amikor forr óvatosan beleszórom a grízt, megkevergetem, elzárom alatta a tüzet, lefedem és állni hagyom.
A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem. Akkor jó, amikor a keveréstől a sárgája kivilágosodik és folyós, habos-krémszerű lesz. A fehérjét habbá verem.
A citrom héját a grízbe reszelem, belekeverem a cukrozott tojássárgáját, beleszórom a lisztet, hozzáöntöm a tejet, szépen apránként hígítva a masszát, a végén belekeverem a habbá vert fehérjét. Egy folyós krémszerű állagú anyagot kapunk. Kb. kétszer olyan sűrűségű legyen, mint egy szimpla palacsinta tészta.

Beleöntjük egy jó nagy teflonos serpenyőbe, amit előzőleg jól felhevítettünk, és negyed vajat beledobtunk. Elkezdjük sütni, amikor már sűrűsödik, akkor folyamatos kevergetés mellett sütjük a serpenyőben. Egy idő után elkezd morzsalékossá válni ekkor óvatosan lepirítjuk. Ha szükséges, akkor adunk még hozzá vajat, hogy le ne ragadjon.

A tányéron porcukorral megszórjuk, és házi készítésű (barack) lekvárral vagy házi málnaszörppel tálaljuk.

Ha gríz nélkül csináljuk, akkor sűrű palacsintatésztát kell keverni- és ekkor nehezebben lesz morzsás, és sokkal ragadósabb darabok lesznek belőle- nekem az nem igazán morzsa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése